Мени
X
слика

ВОЛОНТЕРСКО ИСКУСТВО НА БЕОГРАДСКОМ БЕЗБЕДНОСНОМ ФОРУМУ

Свако од нас има неколико одређених тема које га посебно интересује. У мом случају, то је међународна безбедност. Управо из тог разлога сам одлучила да се пријавим за волонтирање на Шестом београдском безбедносном форуму (Белграде Сецуритy Форум), у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, Европског покрета у Србији и Београдског центра за безбедносну политику. Ово је био један од најважнијих догађаја ове године по броју предавача и учесника, темама покренутим на панелима и сесијама и медијској пропраћености.

Када се студенти пријаве за неку врсту волонтирања, увек помисле да је потребно да буду присутни само током оних дана када се одржава одређени догађај. То никако није случај. Било је неопходно проћи интервју са организаторима, припремне тренинге и састанке у оквиру тимова пре самог форума, а ја сам добила прилику и да наставим рад кроз писање детаљних извештаја за аналитички тим и након успешно завршеног форума. Волонтирање на једном овако значајном догађају, какав је Београдски безбедносни форум, захтева одређена знања, вештине и способности. Од пресудне важности су праћење детаља, слушање савета искусних организатора, правовременост, организованост, посвећеност, залагање, колегијалност, сарадња не само са тимом чији сте примарно део, већ и са свим другим тимовима. Сваки од тимова, логистички, аналитички, wеб, технички, протоколарни, медијски, добио је своје задатке и обавезе по тачно подељеним сатницама. Ипак, оно што је чар једног оваквог искуства и што нам омогућава да се прикажемо као сналажљиве и способне личности које никада не посустају, јесу непредвиђене околности. Понеке загубљене слушалице међу гостима, отказивање предавача у последњем тренутку, распоређивање нових публикација на штандовима, само су неке од ствари које се решавају заједнички и у ходу. Ово показује нешто што се увек олако заборавља, па чак и ја заборавим након бројних обављених волонтирања која су ми донела прегршт искуства, а то је смиреност. За сваки проблем постоји решење, само је битно питати праве људе и бити флексибилан и отворен. Имала сам среће да су координатори били више него предусретљиви, љубазни и спремни да одговоре на свако наше питање.

Није могуће навести све предаваче овогодишњег форума, јер су сви били подједнако квалитетни, а пре свега, стручњаци у својим областима. То су били државни званичници, амбасадори и чланови дипломатског кора, универзитетски професори, истакнути стручњаци у области безбедности, чланови невладиних организација, фондова, института. Покренута су бројна питања и поведене су бројне дискусије о спољним политикама великих сила, односима држава Западног Балкана, политичким ситуацијама у појединим земљама, мигрантској кризи у Европској унији и начинима на који се Европска унија бори са изазовима који су све компликованији, поготово у погледу безбедности, утицају интересних група и организација цивилног друштва, безбедносним приступима у оквиру држав и међународним организацијама. Наравно, најважнији су били управо панели који су се бавили локалним питањима и односима у региону, кроз практичне примере доброг, али и лошег рада на побољшању односа међу народима, који су најзад и најважнији.

Оно што на први поглед није видљиво јесте да, иако се формални део форума увек сматра најрелевантнијим, на основу мог виђења као волонтера, могла бих да кажем да су неформални сусрети пре и након сесија и панела или на паузама од подједнаке важности. Имате прилику да упознате значајне људе, ступите у контакт са нијима, разговарате у пријатној атмосфери уз позитивну енергију, без обзира да ли сте волонтер, организатор, предавач или учесник. Сви су равноправни и отворени за сваки вид даље сарадње. То је оно због чега се људи сваке године враћају на Белгарде Сецуритy Форум. Увек је добро осмишљен, организован до детаља, али је истовремено увек нов и другачији.

Топло бих препоручила свима да се пријаве за волонтирање, али и за писање академских радова за Форум, јер ће упознати нове људе, сазнати неке нове информације и стећи сјајно искуство за даље неформално образовање.

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја