Мени
X
слика

Живот у Туру

Тур је студентски град на западу Француске који броји око 130 000 становника. Познат је као град уметности и историје, и налази се под заштитом УНЕСКО-а. Осим несвакидашње архитектуре, овај град нуди широк спектар студија због чега сваке године има преко 30 000 ученика из различитих крајева.

Универзитет у Туру, Франсоа Рабле, познат је по 35 различитих домена основних студија и 90 мастер програма. Од изучавања правних до изучавања медицинских наука, преко друштвених, економских и природних, овај студентски ценар оправдано је један од траженијих у Француској.
Састоји се из 4 кампуса на различитим крајевима града, што Тур чини врло динамичним јер су на сваком кораку другачији догађаји и окупљања.

Оно што треба посетити преко дана је катедрала Saint-Gatien, један од заштитних знакова града, и улице око ње које датирају још из средњег века. У пролеће је посебно лепа ботаничка башта  која се налази преко пута Медицинског факултета и острво Симон на Лоари.  Недалеко од Тура су и незаобилазни дворци Лоаре, за чији је обилазак потребно више дана а Париз је на само сат времена возом.

Најпознатије место где студенти излазе је трг Plumereau (Place Plumereau) који је сврстан у једно од најлепших места за излазак у читавој Француској, са великим бројем барова и ноћних клубова.

За живот у Туру потребно је издвојити око 350€ месечно за стан али постоји могућност добијања новчане помоћи за смештај (APL). Станове није тешко наћи ако се траже на време, тачније неколико месеци пре доласка. Јавни превоз састоји се из 32 аутобуске и трамвајске линије а месечна карта за студенте је 27€. Осим тога у граду има 1200 бицикала који су доступни свима по ниским ценама.

Због свих могућности које Тур нуди, сврстан је у 10 најбољих универзитетских центара у Француској, и управо је то разлог великог броја задовољних ученика и чест избор студената на Ерасмус програму.

Подели на друштвеним мрежама:

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја