Мени
слика

Званично саопштење Одбора 2.2.2019. године

Драги чланови,

Користимо прилику да Вам се званично обратимо поводом објаве сада већ бившег Ревизора ОССИ-ја, Бориса Шеварике, који је у ноћи између недеље и понедељка 27. на 28. Јануар 2019. године објавио на званичном сајту Организације информације поводом наводних неправилности на пројекту ,,Светионик знања” који је успешно ушао у другу годину реализације у новембру 2018. године. Исту ту објаву која се налази на сајту, Борис Шеварика је проследио садашњим и бившим члановима путем мејла, као и бројним партнерима, спонзорима и државним инситутцијама. Између осталог тражио је од Одбора званичан став поводом изнесених ставки везано за наводно сумњиво трошење новчаних средстава са пројекта од стране бившег председника Александра јаковљевића.

За почетак волели бисмо да објаснимо зашто смо се у Фејсбук групи ОССИ-ја оградили од Бориса Шеварике дан након његове објаве. Борис Шеварика се са управним Одбором ОССИ-ја поводом дотичне објаве није консултовао како је у мејлу навео, нити је обавестио Одбор о начину саопштавања ових информација. Борис Шеварика није приступио комплетној документацији пројекта ,,Светионик знања” већ је имао само половичне изворе. Одлука да се од њега оградимо била је такође резултат тренутног притиска поводом недавног усвајања периодичног извештаја о раду на пројекту које је званично пре неколико дана одобрило Министарство омладине и спорта које и финансира дати пројекат. Својим одобрењем Министарство је апсолутно валидирало сваку активност на пројекту.

Историјат односа актуелног Одбора и Александра Јаковљевића

Како бисте разумели зашто је бивши председник организације Александар Јаковљевић (председник ОССИ-ја у два мандата од септембра 2013. године до августа 2017. године) уопште дошао у контакт са овим пројектом, допустите да вам испричамо кратак историјат односа између актуелног Одбора ОССИ-ја и њега у протекле две године.

Александар Јаковљевић заједно са претходним Одбором  је актуелном Одбору ОССИ-ја оставио бројне невраћене дугове:

1. Летња ОССИлација 2017 – дуг према штампарији за промотивни материјал у износу од 2.500 евра (дуг је измирен почетком 2018. године када су пристигле прве донације ОССИ-ју) и такође дуг за штампање у износу од 70 евра (опомена пред тужбу стигла је у новембру 2018. године док је дуг измирен 25.1.2019. године)
  2. Зимска ОССИлација 2016 – дуг у износу од 3.500 евра за Хотел “Босну” у којем је ОССИлација и одржана том приликом у Бањалуци (за дуг се сазнало 2017. године, а дуг је измирен је у априлу 2018. године преко личних конатаката чланова ОССИ-ја)

Наиме, поред реалних и опипљивих новчаних дугова Александар Јаковљевић и претходни Одбор су у легат оставили и лошу репутацију о организацији, што смо накнадно и сазнали кроз рад са партнерима и самим члановима ОССИ-ја.

Примери:

1. ,,Лагуна” – након ОССИлације 2017. године ,,Лагуна” није више хтела да се упушта у сарадњу са ОССИ-јем, што може да потврди Јована Малиновић, јер њихови захтеви нису испоштовани од стране Александра Јаковљевића и гарнитуре која је била у одборашким столицама тада. Правни тим на челу са Јованом Малиновић је након извесног времена успео да придобије ,,Лагуну” поново као партнера партнера, све док Борис Шеварика није објавио споран текст, којим су заувек затворили врата сарадњи са ОССИ-јем.

2. Лоши односи у организацији међу постојећим члановима, где су људи гајили велико неповерење према новим члановима Одбора и председници локалних огранака гајили су велики анимозитет према глобалној ОССИ мрежи и њеним делатностима уопштено.

3. Незнатан број активних чланова напуштао је ОССИ, због његове самовоље.

4. Проблеми у стицању поверења партнера и државних институција (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова)

Због дугова и малверзација актуелни Одбор ОССИ- је одлучио да Александра Јаковљевића искључи из чланства и било каквог додира са ОССИ-јем 2018. године када му је чланство званично укинуто.

Образложење за рад на пројекту ,,Светионик знања”

,,Светионик знања” је први пут реализован 2017. године за време мандата Александра Јаковљевића који је био и један од инцијалних аутора пројекта. Када је поново расписан конкурс Министарства омладине и спорта Републике Србије 2018. године, београдски тим ОССИ-ја замолио је садашњи Одбор и председника Александра Љубомировића да се Александар јаковљевић ангажује за рад на пројекту као треће лице јер је претходно из организације избачен. До ове одлуке београдски тим дошао је схвативши да нема ни довољно знања ни довољно искуства за рад на пројекту као ни за његову реализацију. Садашњи Одбор је пристао на ово како пројекат не би пропао, под одређеним условима:

1. Постављена је Јована Малиновић за законског заступника ОССИ-ја како би имала увид у комплетне финансије на пројекту и имала овлашћења да проверава, контролише и прати рад Александра јаковљевића на пројекту.
  2. Када је по други пут одобрен пројекат ,,Светионик знања” са Александром Јаковљевићем је ОССИ потписао уговор за његово пружање услуга пројектног менаџера и обавезао се да ће учествовати само на другој реализацији овог пројекта чија реализација траје укупно 6 месеци.
  3. Плата која му је том приликом исплаћивана била је одређена буџетом на самом пројекту. Сваки пројекат који аплицира код Министарства омладине и спорта мора и склопу свог буџета да издвоји хонораре за људске ресурсе на пројекту, што је у овом случају био Александар Јаковљевић, као пројектни менаџер.

Закључак

Као саставни део овог саопштења налазе се следећа документа:

1. Буџет пројекта
  2. Уговор склопљен између Организације српских студената у иностранству (ОССИ) и Александра Јаковљевића за ангажовање на овом пројекту.

Напомена: због тога што пројекат још увек није завршен, сва документација биће доступна на сајту АПР-а и Министарства омладине и спорта после 1. априла 2019. године.

За крај, истакли бисмо да је Борис Шеварика својом исхитреном, непромишљеном и недовољно информисаном објавом оштетио углед Организације као и сав напор садашњег Одбора да од ОССИ-ја створи једну озбиљну студентску организацију која ће заиста да стоји иза циљева и идеала које заступа.

Актуелни Одбор је у последње две године успео да створи квалитетну атмосферу за рад у Организацији, повратио изгубљено поверење многих локалних огранака, организовао бројна окупљања широм света, почео да шири мрежу, направио нови сајт и свеобухватно је ударио темељ новим пројектима преко којих би ОССИ заправо постао оно што треба да буде.

Одбор ОССИ-ја овом приликом жели да подвуче да Александар Јаковљевић, из претходно споменутих разлога, јесте ангажован на овом пројекту, чиме се, његовим затварањем, његов контакт са ОССИ-јем и потпуно завршава због свих његових поступака који су ОССИ-ју донели много проблема. Наш мањак искуства и мањак година пре свега приморали су нас да ангажујемо бившег председника како нам пројекат који је од стране Министарства омладине и спорта оцењен као фантастичан након прве реализације, не би пропао због нашег мањка вештина и искуства.

Одбор ОССИ-ја овом приликом се обавезује да ће у будућности све везано за пројекте и активности бити много транспарентније када се сајт коначно доведе до оне жељене форме у марту месецу ове године, како бисмо избегли двосмислене оптужбе и објаве, али и отклонили било какву сумњу да се Организација и њен Одбор баве нелегалним радњама.

Надамо се да ћете наставити да пратите наш рад и да нас подржавате и да ћете нам пружити подрушку у новим изазовима који су испред нас.

С поштовањем,

Александар Љубомировић

Подели на друштвеним мрежама:
Ниједно обележавање није пронађено!

Молимо активирајте неки виџет

© Copyright 2018 Организација српских студената у иностранству. Израда и дизајн: Технички и Дизајн тим ОССИја