Историјат организације

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) је међународна, непрофитна, невладина и аполитична организација основана од стране групе српских студената из Европе и Северне Америке 1997 године. Настала је са намером да постане глобална мрежа која ће повезати све већ постојеће групе студената у иностранству и основати нове тамо где њих до тада није било.

ОССИ Кроз историју


Идеја која стоји иза ове организације јесте остваривање заједничких интереса, међусобно повезивање српских студената у иностранству, као и њихово повезивање са Србијом. За само неколико месеци рада Организација је успела да повеже 10 клубова српских студената у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Француској и Немачкој. Седиште Организације је у Београду.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) има 3 основна циља:

Помоћ студентима при одласку на студије у иностранство.

Помоћ студентима при повратку у Србију након завршетка студија.

Промоција Србије у иностранству До данас, наши оснивачи постигли су истакнуте резултате у сфери дипломатије, академског рада, бизниса, међународних односа и политике. Неки од најзначајнијих бивших чланова организације јесу Јован Ратковић, Ана Трбовић, Александар Јововић, Дејан Анђелковић, Ивана Вујић, Милан Зелчевић, Хелена Здравковић, Вук Јеремић, Александар Којић, Милан Миленковић, Милош Мисајловић, Ана Митровић, Милан Павловић, Михаило Петровић, Андреја Фајгељ, Марко Шкорић.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) данас поносно броји више хиљада чланова. У земљи матици Организација поседује регионалне канцеларије у Београду, Бања Луци, Нишу и Новом Саду.

У иностранству Организација поседује укупно 20 локалних огранака. Локални огранци смештени су у земљама које броје највећи број наших студената и то су: Америка, Канада, Аустралија, Кина, Белгија, Немачка, Аустрија, Француска, Бугарска, Чешка, Грчка, Уједињено Краљевство, Холандија, Швајцарска, Русија, Словенија, Шпанија, Норвешка, Шведска и Данска.

Захваљујући вишедеценијском труду и великом угледу Организација поседује велики број успостављених партнерстава и веза са различитим домаћим и међународним образовним и другим институцијама. Осим тога Организација интензивно сарађује са представницима привредних субјеката Србије и страних земаља како би обезбедила студентске праксе својим члановима.

ОССИ верује у потенцијал српских студената у иностранству и стога се кроз многобројне пројекте труди да га у потпуности оствари. Кроз дугогодишњи рад Организација је реализовала многе пројекте од којих су неки постали већ препознатљива традиција саме Организације.

Најзначајнији успех Организације српских студената у иностранству (ОССИ) јесте повезивање наших студената и омогућавање интензивне размене информација, знања и искустава међу њима. Организација од својих чланова очекује одговорност, солидарност, упорност, креативност и иницијативу. Захваљујући ангажману чланова Организације заједно постижемо бројне резултате